Followers

Tuesday, 28 April 2015

Desa Kaloi Farm House, Ulu Yam

plan aku ngan school mate dah lama nak buat reunion, dah lama tak jumpa so plan la nak cari mana2 homestay dekat-dekat untuk lepak2 BBQ n tido semalam 

kitorang pun tak ramai 4 org je BFF ni since school...tp sorang tak dpt nak join last minit..

 mcm biasa aku la ditugaskan untuk cari tempat best-best....google punya google jumpa la homestay best ni...:)

 Desa Kaloi Farm House, Ulu Yam

lepas baca-baca review n suggest kat diorang semua setuju la dekat pun dekat tak payah nak travel jauh2 masing masing ada anak kecik payah jugak asalkan boleh jumpa ok la kan...

booking siap2 sebulan sebelum tarikh susah gak nak book ni tiap minggu penuh...Alhamdullilah dapat jugak la book last week..

kitorang masak2 siap kt rumah kat sini semua ada dapur mesin basuh oven bagai tp sampai pun dah tghari anak-anak nk terjun mandi terus so masak sorang sikit kat rumah berkelah kt sini....


ni pic depan homestay sangat luas senang anak2 bertempiaran lari




pagi sabtu tu sempat lagi pegi pasar beli sotong utk bbq malam tu... balik jer dari pasar terus bersilat kat dapur... asalnya nk masak sardin ngan ikan bilis goreng cili padi jer...

tp malam sblm tu singgah giant beli2 barang ternampak plak lala, cantik plak bersih jer.... aku pun abik sekilo.... hubby plak jalan2 belah sana nmpk telur ikan ...mmg  feveret dia telur ikan n lala ni, terus ambik jer la...

pagi tu whatapps diorang tukar menu... aku masak lala masak berlada, dengan telur ikan masak lemak cili padi la apa lg trademark org Nogori kan...

diorang bwk ayam masak ros, n mee goreng sampai sana tinggal masak nasi jer la




telur ikan masih dalam kuali tak masak lagi dah snap... tu yg nmpk merah2 lagi :)




tengahari tu lepas makan2 terus anak2 terjun sungai.... 



bella sampai2 melawat kawasan dulu...




aku angkut mak aku sekali...




ruang tamu



ruang menonton


ruang makan


bilik tidur utama semuanya ada 3 bilik tido... 3 bilik air..
 fully air cond




 pemandangan dari bilik tidur utama




Verandah... memang luas sangat kitorang bentang tikar makan2 kat sini jer sedap berangin




bbq griller


dapur lupa nak snap, ada peti ais 2 pintu, washine machine, dryer, oven, rice cooker, toaster, pingan mangkuk semua lengkap


semua pun dah tak sabar nmpk air... 



apa lagiii jom terjunnnn



 papa melayan anak-anak...



 kat sini ada 3 kolam pancing ikan... 1 kolam mandi air pam direct dari sungai.. 1 lg air dr air terjun ulu yam... tp cetek






 kat sini boleh memancing... dapat la 3 ekor ikan... besar2 plak tu... 



rakan sebaya adam & bella



kat sini ada bela rusa, angsa, ayam, rabbit, monkey... 

budak2 ni suka la dpt tgk binatang 





mak aku jadi pemerhati jer tgk cucu2 :)




mak-mak pun joint berendam skali selagi tak maghrib selagi tu tak naik budak2 ni











malam tu sesi bbq ada lamb, ayam, sotong, sosej...





esok pg bfast, nasi goreng, roti canai n kuih2 frozen... masak sardin... licin di bedal anak-anak yang kelaparan setelah berendam

bergambar sebelum pulang ke pangkal jalan :0









bg aku ok la tempat ni... dekat ngan KL... n luas... cuma tmpt mandi jer jauh skit dari rumah sbb dipisahkan dengan anak sungai.... susah nak pantau anak2 tu jer.. lain2 semua terbaik.... rumah cantik peralatan lengkap...


boleh repeat lag...Inshallah