Followers

Monday, 27 October 2014

#throwback pregnancy photoshoot


bersiaran dari pulau lagenda bersama BFF... aku tinggalkan gambar-gambar ni untuk tatapan korang.. walaupun blog baru ni agak sendu jer... huwaaaa hahaha


last week tetiba belek-belek gambar dalam PC terjumpa gambar-gambar pregnancy photoshoot ni...


aku buat ngan kwn hubby jer... masa tu dia pun baru je berjinak-jinak dengan dunia photographer ni...
bayar pun RM100 jer kat dia... result tak la segempak orang yang bayar beribu kan....jadi la janji ada kenangan katanya... hikhikksss

 masa pregnant 35 weeks dah masa ni... ikutkan dah malas nak pegi tp kugagah kan jebat... sayang plak rasanya kalau tak buat....

 
jom layan gambar-gambar basi makyong mokmok

*

*

*



love yang tak menjadi :p







mok mok sungguh masa ni... 


nasib baik lepas pantang turun balik.... TQ Nona Roguy... hahhaha  :p












 




















rindu.... :)

Tuesday, 21 October 2014

aktiviti homeschool


fuhhh lama giler tak cerita pasal aktiviti homeschool bella, tu maknanya mak nya semakin hari semakin malas :p hahaha dulu boleh kata every weekend aku akan google homeschooling activities yang sesuai dengan umur bella n buat kat rumah dengan dia... dalam blog lama aku banyak entry pasal homeshooling ni kat sini, sini, sini


aritu aku terperasan satu entry pasal aktiviti yang boleh buat by using wooden block ni kat link ni... 


ada 10 aktiviti yang disuggest kat sini.. ok la


kebetulan bella mmg ada org bagi hadiah birthday wooden block tu..bella punya sebijik cam ni



 so aku pun buat la

 eja nama dia, suruh dia match kan...

ok la dia boleh buat... maybe sbb biasa buat dalam iphone kot...



aktiviti yang disuggestkan tu pun aku buat jugak skali alang2 dah kuarkan benda alah tu kan... tp part yang mengira-mengira tu blom lagi la sbb anak aku blom pandai mengira pun.... aku buat yang susun block.. kenal gambar, sorting colors semua tu




pastu terlebih rajin skit buat craft activity... sblm ni pun ada jugak buat dengan bella kat entry blog lama kat sini, & sini




yang ni kena rajin skit la, guna color la buat caterpillar tu dulu guna kotak telur... aku pun buat cincai jer.. janji ada rupa :p

pastu suruh dia tolong-tolong color....


 ok dah siappp.... cantik tak caterpillar kiter :)




tu jer activities yang kitorang buat setakat ni.... nanti kalau ada aku update lagi k :)


Monday, 13 October 2014

kambing golek kat kenduri aqiqah & birthday

sabtu lepas cousin hubby buat kenduri aqiqah & birthday anak bujang dia... menu kambing golek... pagi-pagi dah bising soh hubby siap cepat nak makan kambing puas-puas hahaha aku ngan hubby mmg hantu kambing pantang ada kambing golek sure meratah banyak2 


sedap kambing dia siap dengan mashed potato, salad & 3 jenis sos

tengok gambar ni balik terliur dah :p


pagi tu kenduri aqiqah nya tak de la naik2 buai dah dah setahun anak nya hehe.. kang runtuh plak buai tu 

petang dalam kul 2 dia sesi potong kek... bella mmg tak abes-abes doks sebut "pi you you iskandar" (happy birthday to you) tak sabar2 nak potong kek dah mcm dia punya birthday plak... 
dah besar anak mama dah paham dah birthday kena potong kek bagai :)

kek football untuk satu-satunya cicit boy sebelah hubby setakat ni....

 next boy adik bella huwwwaahuwaa huwaaa... :p



aku sajer letak bella dekat situ sbb bagi nampak dalam gambar... sekali dok rapat giler sampai ke sudah, berkenan kat kek tu sibuk mintak patung atas kek tu

birthday boy ngan mama n papa belakang tu tudung biru maktok yang muda jelita :)




cerita pasal belon plak dah 2 minggu mintak nak belon... pantang lalu kt kedai2 ada belon je mintak aku nak belikan manjang lupa la, pg pasar malam elok plak 2 minggu berturut2 yg jual belon tu tak bukak kedai.... ni nmpk kt umah kenduri dari dalam kereta dah jerit nak belon... main puas2 sampai lebam :)


anak happy dapat party packs... mama & papa happy dapat makan kambing... ok dah jom balik :)




Wednesday, 8 October 2014

hari raya korban

tahun ni turn balik kampung hubby sepatutnya... tapi nenek dia tak berapa sihat nenek dia datang stay kat nilai, so kitorang raya nilai jer la, tak pe la hari raya korban je pun ...
tau je la kalau tak balik kg ni aktiviti nya makan tido jer la kat rumah nak keluar pun malas....

pagi raya bangun awal, sebab dah niat nak solat raya kat masjid putra, Putrajaya,
last minit plan cakap kat hubby niat nak solat raya kat sana nak bawak bella, 

dengan harapan jumaat tu ada jual telekung kat jualan opis... nasib baik ada orang jual minggu tu.... Alhamdullilah rezeki bella Allah permudahkan....telekung RM20 jer

happy tak terkata bila dapat telekung tu... siap2 ckp kat dia 

"mama wash dulu, esok ikut mama solat kat masjid tau... "
"okey"

hari sblm tu, dapat puasa sunat hari Arafah... Alhamdullilah berbuka plak dengan kepala lemang + rendang daging MIL buat ni... nikmatnyaa :)

 

 telekung untuk bella :) jadi la nnti dah besar skit mama beli lain ok

 

 wefie otw ke masjid






Alhamdullilah dapat bawak budak kecik ni solat sama... pakai telekung tapi tak nak ikut solat tapi nasib baik dok elok je time mama solat... terima kasih bella sayang :)




sampai-sampai surau nampak cow kemain suka dengar cow tu berbunyi dia ckp "isk cow ni bising"









suka betul dia dapat tengok sanggup berdiri tengah panas janji dapat tengok dari dekat tak takut plak tu, aku tengok dari jauh jer dia tengok dengan papa dia dari ikat lembu sampai sembelih slumber jer tengok darah semua... idak la mama ngeriii



dia dah pandai cakap ni seronok jugak macam-macam cerita la keluar 



tu dok sibuk bercerita dengan kawan papa dia...



kalau ada rezeki tahun depan niat nak buat korban untuk bella plak Inshallah, KALAU.....:)
skrg pun satu bahagian dah RM550 lagi lambat lagi mahal kan...



Friday, 3 October 2014

alim kids playgroup Part 2

aritu aku dah pg trial playgroup untuk bella kan, pastu last week join the real class plak..

RM25 untuk setiap class

this week bella mcm tak berapa nak join plak biasa la budak kan mood berubah-ubah... dia plak aritu mcm tak berapa sihat selsema skit...lagi la memerap, aku pikir ok je sbb takat selsema je kan rupanya tak...
 dia join la cuma nak aku sentiasa ada kat sebelah plak dah...


tengok la tu muka pun masam jer...



phonic learning
duduk pun belakang sorang-sorang



learning letter 'C'


belajar guna glue, brush





main chop-chop jari dalam water color 



C for Cat 

ni hasil keje bella dibantu oleh mama :) 




card lacing

 


 bolt & nuts activity


 
 buat card untuk mama :)



tampal-tampal sequine



okeh dah siap... 

take turn untuk bagi kat teacher n tulis nama






"here teacher... i'm done "


 sebelum balik ada jamuan ringan untuk kids



so far ok la jugak saje nak tgk perkembangan dia bergaul tu... playgroup ni ok la bagi budak yang betul2 tak stay kat taska macam bella sbb rasanya kat taska mmg belajar pun semua benda ni...


**tengah survey-survey nak try hantar playgroup lain plak... :)