Followers

Thursday, 13 November 2014

nutella brownies

baking project with bella...

saje nak test buat nutella brownies ni sbb senang barang pun mmg ada kat rumah nutella je la beli kat langkawi aritu...

bella pun dah besar dah boleh diharap ambik itu ini

ni jer bahan-bahan nya... 

m&m tu tambahan jer untuk topping


my little helper


tolong ambik sudu


tolong ambik kain lap



 tolong gaul-gaulkan tepung.... tolong makan m&m



ni hasilnya sebelum bakar... m&m tu bella yang tabur-tabur kan tu yang tak balance.....silap letak m&m awal abes cair-cair masa dah masak huhuhu

nak beli cup yang kecik2 tak de terpaksa la ambik yang besar ni dpt la 9 biji...




selepas bakar..... buruk btol rupanya tapi rasa boleh tahan jugak sedap tp kurang manis skit kena tambah susu lebih skit kot baru sedap :)





ok la skali skali baking untuk bagi bella syok bagi dia belajar, biar rajin skit kedapur bila dah besar nanti :)



Wednesday, 12 November 2014

Tempat makan sedap di Langkawi

ni antara list-list  Tempat makan sedap di Langkawi  yang aku rekomen.. selain daripada Jom Ikan bakar yang femes tu


Nasi Dagang Pak Malau

breakfast boleh la datang makan nasi dagang Pak Malau ni, cam pelik kat kat langkawi tapi makan nasi dagang... kalau tak datang mmg rugiiii besar selain dari makanan dia yang sangatt sedap, kedai dia yang cantik n bersih, view tepi sawah, Pak Malau ni peramah sangat-sangat.... kitorang sampai-sampai terus di sapa dengan ramah rasa mcm welcomed sangat... mcm dah kenal lama bila berborak dengan dia siap bergurau-gurau lagi... layan tetamu mcm kita datang rumah dia... 







bergambar dengan Pak Malau dan Mak Malau






Pak Malau ajak bergambar dengan binatang peliharaan dia.. dik non nama diberi :)







Tosei Telur Kari Kambing

lagi satu tempat untuk breakfast memang aku recommend makan kat sini, kari dia sedap n banyak pilihan kuah kari dia ada la kot dekat 5 jenis... kalau tak suka makan tosei telur tu leh order roti canai, ada nasi lemak etc... tp paling win bagi aku mmg tosei telur dia yang lembut tu :)

  




EE burger

kalau dinner korang boleh try makan kat EE burger ni... ye kat sini pun ada burger jugak tapi kat EE burger ni sedap la bagi kitorang, harga pun berpatutan... kedai biasa jer mcm food court tapi mmg sedap reapeat 2 kali sepanjang kt Langkawi... 

regular beef burger

yang best nya daging dia tebal, buat sendiri kot


msuhroom soup



double beef burger


kat sini ada gak pasta, mcm olio, marinara pe semua tu kwn aku order pun sedap 


RESTORAN WAN THAI

kat sini ikutkan makan dinner la tapi aku ada baca review cakap kalau datang makan malam takut apa yang kita nak order dah abes kedai ni bukak dr tengahari mungkin bila orang ramai datang tu yang abes, so kitorang datang dalam pukul 2 lebih kat sini...


 kitorang order ikan siakap kerabu mangga


tomyam udang dalam kepala

ni antara special dish kat sini mmg sedappp sangat... siap ada isi2 kelapa yang lembut dalam tu

 

Hor Mok Ma Prao On (seafood curry in coconut)

yang ni paling win... sedapp betul tak pernah makan lagi sebelum ni... mmg terbaik sampai sekarang teringat-ingat benda ni...


ayam pandan


sotong goreng tepung





kailan ikan masin



pulut mangga yang sedap nyesal order 1





memang sangat-sangattttt puas hati makan kat sini....

utk berlima harga ok bagi kitorang sebab sedap sangat...

kalau pegi langkawi sila bawak family datang sini... confirm puas hatiii

total RM190

 

Tuesday, 11 November 2014

Langkawi Day 3 & 4


hari ke -3 ni pagi-pagi bangun terus pegi ke pantai belakang underwaterworld
bergambar dulu kt pantai chenang ni... kat simbol langkawi ni


















 









hari ke -3  ni kitorang breakfast kat Nasi Dagang Pak Malau, dekat dengan Makam Mahsuri

sedap sangat dengan view yang cantik tak cukup rasanya sepinggan :p



 lunch plak kitorang makan lewat skit, sbb kenyang makan pagi tu, lagipun kitorang cari-cari restoran bamboo tak jumpa jenuh waze, tanya orang pun tak tau last-last kitorang decide makan kat Restoran Wan Thai....sedapp giler
  
JJCM ni nnti aku cerita details kat entry lain


hari ke-3 ni mmg aktivitinya shopping habis-habisan kitorang survey dari satu kedai ke satu kedai untuk membeli... n borong semua coklat hari ke 3 ni

untuk beli coklat kt HIG mmg best la selesa, tapi kedai wira langkawi lagi murah, kira murah banyak la jugak 2-3 ringgit... yang ni korang kena pandai-pandai la survey sbb kitorang pun terkena la jugak utk certain-certain barang, dah beli rupanya kt sinun lagi murah...

then pastu pegi plak kat kedai Langkawi Saga..pun sama coklat dia murah n kbtln masa pg tu kedai tu buat sale bnyk barang sale dlm 30% utk tefal, vision semua
 tapi tak pe la tu namanya tak de rezeki kita kan... :)

aku sempat beli vision loose kt wira langkawi ni.. sbb aku mmg tk nk beli set..

aku beli 2.2 liter punya periuk tu RM119, kat saga pun harga sama, kt the zone underwaterworld pun sama 

malam tu repeat makan kt EE burger, masing-masing order menu lain-lain plak

esok nya dah tak de pe, kuar breakfast, siap-siap barang semua cek out, lunch kat Jom Ikan Bakar skali lagi lepak lama-lama pastu round satu island.... sementara tunggu flight balik...

Alhamdullilah selamat pegi dah balik... happy semua pun dapat memborong barang yang nak beli kat sana

beg pun dah beranak pinak mari la kita pulang :)


 antara hasil shoppingan


 

coklat-coklatan

M&M dispenser - RM44.50 (wira langkawi)  kt HIG RM47.90
M&M fan - RM13.90 (wira langkawi) kt HIG RM15.90
hershey miniatures & reese - RM12.90 
M&M peanut butter -RM18 (HIG)
hersheys drop - RM12.90 (wira langkawi) 
daim- RM38 for 3 (wira langkawi)
Daim Snax -RM11.90 (the zon) kt Langkawi saga RM10.50
kinder country -RM9.90 (Langkawi saga)
nutella n go - RM4.70 (Langkawi saga)
nutella 375 gram - RM11.50 (The zon)
Toblerone - RM3.90 (The zon)




periuk Vision loose 2.2 liter - RM119 (wira langkawi) saiz besar 3.7 liter RM125 kt the zon & Langkawi Saga ada jual kat idaman suri tak de jual loose
Pan Tefal 24" -RM59.90 (idaman suri) kt tmpt lain pun harga sama 
sudip tefal - RM9.90 (idaman suri)




 

Monday, 10 November 2014

Langkawi Day 2 - Part 2


sambungan dari Day - 2 aritu, petang tu lepas hujan dah reda kitorang terus gerak ke sky cab naik cable car... orang mmg tak ramai senang jer la beli tiket semua

naik atas tu masa kitorang pg tu tiket RM20 utk mykad tapi sblm naik skycab dia bagi masuk 6d cinema dalam 5 minit best jugak aku tak penah masuk rasa cm naik roller coster btol-btol.. terjerit2 dalam tu... 

naik atas tu stop kat atas skali posing-posing sakan sbb tak ramai orang pun kt atas tu senang nak ber wefie

 entry penuh dengan gambar...




 




makyong-makyong








































balik dari skycab cari Hafiz rojak kat Pantai Kok tapi malangnya tutup plak... 

 kitorang jalan-jalan pekan kuah shopping


malam dinner kat Restoran Nelayan, depan Hospital Langkawi ok la murah jugak..
   tapiiiii makanan so so jer... tempat pun biasa jer mcm kedai buruk jer, orang ramai, full house


 kitorang order 

ikan siakap stim
ikan jenahak sweet sour
udang goreng butter
udang sambal
sotong goreng tepung

total RM175 utk 5 orang

 rasa? mmmm tak kena ngan tekak kitorang