Followers

Wednesday, 27 August 2014

seoul garden

yeayyy arini aku raya haha orang dah lama abes puasa 6 aku baru abes semalam... banyak sungguh dugaan nak berpuasa tahun ni dengan open house la makan-makan semua tak mampu nak menahan napsu serakah bab makan2 ni... haha akhirnya abes jugak la puasa sunat aku tu di penghujung syawal Alhamdullilah


arini teringat-ingat makan-makan kat seoul garden aritu ni cerita lama makan-makan kat pall mall seremban masa raya aritu

 adoiii sedap nya... aku ni 1st time makan situ hahaha org dah jenuh pg kan aku baru nak merasa... baru ku tahu rupanya sedap makan kt sini...serius teringat-ingat la plak... mmm 






daging-daging dia sedap-sedap kann aku suka sebab banyak giler pilihan untuk grill-grill ni, terriyaki beef la, cofee beef la, blackpaper la... etc etc





 minah sorang ni keje dia minum, makan aiskrim, makan ABC tu je la ulang-ulang nasib baik free ko kalau tak rugi bawak hihi












kat pall mall ni price 30.88 ++ aku pun baru tau kata price berbeza ikut outlet mcm kat ipoh 27.88++ jer nnti balik perak nak makan la :)

arghhh lapar tgk gmbr :)




Thursday, 21 August 2014

perkembangan anak





bella dah 2years 2 months Alhamdullilah masih diberi kesempatan untuk menyayangi dia

lama tak sembang sembang pasal perkembangan anak , alaaa anak aku sorang tu jer la pun (buat masa ni) so korang layan la aku ni nak cerita pasal Bella hahaha sian aku :p dulu rajin jugak cerita kat blog lama aku tu


Alhamdullilah dah banyak cakap dah yang paling best aku la orang yang paham apa jer yang dia cakap walaupun dia sangat lama dengan nenek siang malam dok ngan nenek bila nenek tak paham tnya mama jugak dia ckp apa :)

dia tak pelat cuma belum cakap penuh lagi, contoh "Bella Punya" akan jadi "Bel nya" mcm aritu kitorang jenuh cari sikat hilang papa dia bising-bising la agaknya dia perasan satu hari aku ngan dia dalam bilik bukak laci sikat tu elok je ada dalam laci tu dia terus ckp "mama ni kat papa alam ni" aku nak tergelak pun ada dia boleh ingat yang kitorang kalut2 cari sikat aritu.. :)

dia dah boleh sambung ayat 5 ayat dah sometimes boleh sampai 7 ayat Alhamdullilah tapi tak heran jugak, sbb bella ni duduk dengan nenek dia siang, jadi aku rasa sentiasa ada orang rajin melayan dia bercakap which is good for her...  sbb banyak aku baca mmg parents kena rajin bercakap dengan anak nak harapkan taska or pengasuh mmg susah la kan  if ikut chart sepatutnya 2years dah boleh sebut 100 words tak silap, bella dah boleh sebut lebih dari tu  

perkembangan lain, bella sekarang baru je boleh kira 1,2,3 bab nombor ni aku perasan bella mmg kurang cepat skit haha ayat kurang cepat tuh...  but it's never too late to anything kan aku skrg banyak ajar dia numbers numbers numbers... dia masih blom boleh kira btol 1-10 :(

for ABC plak dia tak boleh la nak baca sendiri A-Z tu sbb aku dari dia baby aku ajar dia contoh : A-for apa B- for apa
buat masa sekarang dia dah boleh ingat bnyk cuma 9 huruf ni (J,K,O,Q,U,V,W,X,Y) dia mcm susah skit nk ingat yang lg 17 huruf tu dia dah boleh jawab laju jer bila aku tanya


sekarang suka ajak aku baca books sebelum tidur sambil baring ala-ala bedtime story la tapi ngan aku angkut books yang belajar2 jugak hihi, pastu suka sangat nak soh aku menyanyi sebelum dia tido aku pun reka la segala macam jenis lagu, rain-rain go away la, bangun pagi gosok gigi la, itsy bitsy spider la kena bnyk lagu plak tu kang dia jemu hahha jenuh nak hapallll oiiiii....

sblm ni aku penah cerita aku cukup risau bila tengok bella kurang bersosial (baca kat sini ) dengan budak lain dia lambat nak bergaul sampai aku rasa nak hantar dia pegi taska masa tu biar dia bergaul ngan ramai budak google mcm-macam nak bagi dia suka bergaul biasa la mak dia ni ratu google jugak tapi ada baik nya kita banyak membaca kan kurang-kurang dapat ilmu yang bermanfaat untuk dikongsi bersama, tapi sekarang aku tengok bella dah ok nampak dia lebih confident bergaul lepas dia join swimming class tu ni pada pandangan aku la...dengan coach dia pun dia dah tak kisah dulu mana nak orang pegang dia untuk jadikan contoh kat student lain sekarang relaks jer.. good anak mama

pasal perkembangan swimming skill dia pulak, dia dah boleh dah lepas dalam air actually dah sampai kat finale lesson dah cuma dia suka lupa nak kick kaki tu yang buatkan dia tak lepas lagi tu... skrg ni cuma ulang2 balik skill sama n reminds her to kick her legs bila dia dalam air coach dia ckp baby bnyk yang mcm tu bila masuk dalam air otak dia terlalu nak focus kat breathing sampai lupa part kicking tak pe la slow-slow la kan dia pun baby lagi 

makin banyak akal sekarang memanjat menyepah semua pandai bab tu mmg kadang2 aku jerit jugak la susah nak control nak pakai baju pun berkejar satu rumah nak sikat rambut berkejar lagi mana la mama dia tak tinggal tulang jer...makin banyak peel sekarang aku ni agak keras hati jugak dia jatuh aku tengok jer tak manjakan dia sangat biasa aku akan suruh dia bangun sendiri pujuk la jugak " bella bangun bella kuatkan?" so far bila jatuh tak pnh nanges unless teruk sangat la tapi mcm tak de jer part yang teruk sangat tu selain dari kena iron atas kecuaian mama dia ni :)



bab tido setakat ni masih tidur secara konsisten sblm kul 10.00 wajib tido n akan bangun awal kul 5.30-7 bangun dah senang nak pegi babysitter :) 

bab makan pun sblm ni dah border aku risau jugak bila berat dia naik 100-200gram je utk 3 bulan, tapi skrg dah berselera sekarang sejak dah makan ubat cacing masa 2 thn aritu aku tengok dah nampak berisi skit dia mudah-an tak la kena jumpa pakar pemakanan for next  cek up

ehhh panjang plak bebel :p
 
apa pun mama n papa bangga dengan Bella.. kalau bella tak pandai sekali pun mama tetap bangga... 

*
*
 tapi.....
*
*
bangga bertempat dan bersyarat jugak la

sambil bangga sambil mama bantu la n cari jalan untuk bagi awak mahir dalam apa yang awak kurang Inshallah mudah-mudahan Allah permudahkan segala nya buat mama dan papa 

Monday, 18 August 2014

open house, beraya sana sini

ni entry sekali harung namanya, dari start balik dari kampung raya aritu open house sana sini, last week full weekend tu pegi open house 7 buah rumah, minggu ni plak 3 buah rumah jer

nasib baik la bella sekarang dah senang nak bawak ke mana-mana dah boleh main tak kisah n mengaruk nak balik legaaa banyak dah sekarang memang siap2 spare bawak baju dia 2,3 helai dalam beg salin bila perlu 


ni masa baru-baru balik straight dari kg hubby kitorang beraya rumah kawan hubby  





jeling papa, sbb kena marah panjat baby chair :p



 beraya kat banting rumah opismate




yang ni lari kejap dari segala open house pegi tengok wayang kat Pall Mall seremban 1st time bawak budak ni pegi tengok movie ok gak tak meragam langsung stgh jam jer happy nya pastu pengsan lena sampai abes heehe... pass boleh bawak lagi :p

makan-makan kt seoul garden... sedappp





 yang ni pegi melawat baby baru lahir , wife kawan hubby kat Jalan Kebun Shah Alam bella suka sangat ngan baby happy la dia sibuk nak pegang-pegang baby tu,.. tak nak bawak balik tak bagi hihi



ni last week punya cerita hari sabtu pegi kenduri kawen kat kajang, Bella suka sangat la tengok pengantin kemain seronok tengok pengantin pakai cantik-catik ... dari kajang terus ke Open house cousin hubby kat Taman Andalas Klang, dari kelang terus ke subang bistari, open house pakcik hubby tak leh miss ni siap ada kambing golek our favorite :p dari Subang ke Equine Park Seri Kembangan Open House Makcik Sedara hubby aku dengan dress nya nasib baik la dress tu selesa siap dengan wudhuk friendly, nursing friendly...senang banyak walaupun anak kecik al maklum la si bella tu tak wean off lagi :p







 hari ahad plak pakat2 pakat ngan cousin hubby berkumpul kat rumah baru cousin dia kat ampang, nak bawak budak2 mandi swimming pool kt rumah dia, 3 orang je cicit yang ada sorang lagi baru 4 bulan, sorang lagi tak dapat datang diorang pegi India bercuti 




mommie2 pun join skali 


  
ambik aura nak dapat baby boy :p




ni plak semalam lepas balik dari swimming class bella, terus terjah rumah Lieyalatif dia ajak beraya n saing pegi open house rumah opismate kitorang  iqa 

open house ni kat putrajaya alang-alang dah pg class kat putrajaya, dah sebulan tinggal kelas nasib baik bella tak lupa lagi skill risau jugak kan maklumla budakk

ni rumah iqa, sedap-sedap belaka, ada laksa penang, laksa kelantan, spagetthi, pulut rendang mcm-mcm 





last2 balik balik ke rumah lieya lieya ajak lepak-lepak nak bagi anak2 main sama hihi tq la 2 kali datang beraya malew kiter :)

 best betul lepak belakang rumah dia sejuk jer sambil melayan anak-anak beriadah...macam-macam ragam anak-anak tengah panas lenting pun tak peduli janji dapat berlari sana sini

anak dara saya dan anak dara FydaRahim 

 

 si Bella tu tak nak kalah, main ngan anak-anak lieya mcm pandai kayuh jer eksyen jer lebih tu hihi



masing-masing dengan basikal, car, push car seronok la tengok aksi diorang ni




terhibur masing-masing dengan karenah anak-anak sekali sekala dapat berjumpa mcm ni bukan senang :)










ok bye... tu jer cerita mama kitew kiss kiss from Bella n Dayyan muahh :)


 



Tuesday, 5 August 2014

raya 2014 kami tema royal blue

pagi raya tu sempat la jugak bergambar sbb tahun ni semua pakai tema royal blue..
  jadi wajibbb ambik gambar la kan,  belikan abah ngan mak baju sama jugak.... 

 hubby balik dari solat raya terus siap2 setting camera lepas sesi salam-salam start la bergambar 


my little family :)

 
Mak & Abah


 

family yong (kakak sulung aku) 



family Nyah (kakak no 2 ) 
  


 Family kak na (kakak no 4)
 
  
mak abah & anak-anak

abang aku tu no.3, dia tak kawen so tak de gambar family la :)

 


bergambar satu keluarga 
5 anak, 4 menantu, 13 cucu

semua dah besar-besar cucu mak abah,  yang sulung dah 20 thn, dah abis matrikulasi dah yang bongsu setakat ni anak aku la si Bella tu...
 

kecoh nya achu tu :p

 

Free style



raya belah perak tahun ni tak banyak jalan raya cuma pegi 3-4 buah rumah yang dekat-dekat jer...sbb abah dah tak sihat tapi ramai yang datang rumah menziarah abah

Alhamdullilah kami masih diberi kesempatan untuk bergambar sekeluarga tahun ni 


Monday, 4 August 2014

Menjelang raya - Perak

tahun ni giliran beraya belah aku kat Parit, so menjelang raya kami kat Perak..

orang lain dah balik awal-awal lagi kami masih kat rumah sbb hubby still ada kerja sabtu tu dia balik kerja aku dah siap-siapkan semua barang depan pintu dah dah siapkan bella semua hubby sampai jer terus gerak dalam kul 6.60 plan berbuka kat tengah jalan jer...aku ni mmg jenis perisau tak abes-abes tanya hubby sempat tak sampai kat damansara tu sblm berbuka sbb nak singgah subway kat tropicana tu jer sambil isi minyak semua...
Alhamdullilah sampai ngam-ngam order duduk terus azan berkumandang... makan cepat-cepat sebab nak gerak before orang keluar balik kampung lepas berbuka 

jalan smooth jer malam tu tapi terpaksa berhenti kat tanjung malim sbb hubby dah tak larat dah mengantuk sangat berhenti tido sejam jugak masa tu dah nampak dah kereta semakin banyak masuk highway, so sambung perjalanan ok la termasuk stop semua sampai kat seri iskandar tepat kul 12.00 mlm 

terus singgah sahur kat kfc sambil melayan si kecik tu main kat playground.. tido sepanjang jalan dalam kete, celik2 nampak playground terus jerit "mama down" haihh pantang hihi




esok nya pagi2 semua dah start dah masak-masak kalau dulu masa abah sihat dia la orang paling kuat tapi sekarang dah tak mampu dah dia sedih jugak tapi tak pe la sekurang-kurangnya dia masih ada tahun ni kami pakat2 berbaju raya sedondon semua royal blue bagi meriah raya kali ni walaupun masing-masing sedih dengan keadaan abah


tahun ni abang ipar aku yang sulung la menggalas tugas siapkan lemang semua kitorang buat 4 kilo dari subuh dah start dah alhamdullilah kejap jer dah siap semua berkat berkerjasama




buat rendang ayam dan rendang daging jugak







malam tu lepas berbuka start main mercun dan bunga api bella la paling happy 1st time merasa main bunga api







bukan main berani lagi si kecik ni semua nak buat sendiri, main mercun pop pun tepuk pakai tangan jer gangster sungguh.... aku pantau jugak la takut kena plak api tu kang









seronok tengok budak-budak ni main... tapi kita dulu2 lagi best makin lama makin tak meriah dah raya rasanya ke sebab dah makin tua :p