Followers

Monday, 8 September 2014

alimkids playgroup

sabtu aritu kitorang bawak bella pegi alimkids playgroup dekat Desa Pinggiran Putra, benda ni pun tiba-tiba jer, dulu aku pernah whatapps tempat tu untuk join playgroup tapi dia bgtau tak buat untuk trial lagi dia buat untuk yang mmg dah daftar ngan diorang jer,

tetiba jumaat aritu aku been invited dalam satu group chat playgroup tu tnya sapa2 parents yang nak bawak anak join class 

aku tanya hubby ckp ok jer, sbb petang tu tak dapat nak join swimming class hubby ada keje, boleh la pegi playgroup at least bella tetap ada activity on weekend

sebelum ni bella penah try trial playgroup mcm ni jugak kt excel khalif kat kajang tapi sebab jauh so aku rasa mcm susah skit nak join so try yang ni plak

playgroup tu start pukul 10.00 kitorang pegi sana survey tempat n breakfast dekat kedai area situ jugak senang nanti terus je pegi, actually ni taska bijak cerdik punya dia ada cawangan kat presint 9 jugak dekat area dapurmas tu tapi minggu lepas dia buat kt DPP dulu nak survey parents prefer buat kat mana stay kat DPP org P9 so mostly yang datang pun dari Putrajaya so semua sepakat nak kt P9 jer senang so next week kt P9 la




sampai-sampai tu tak de orang lagi duduk dalam 10 minit baru ramai yang datang


1st activity

 teacher tu bagi diorang satu bekas colored button untuk buat activity lacing


2nd activity

teacher tu siap-siap susun 4 kerusi color red, green, yellow, blue, so diorang kena ambik button button dari dalam box tu sort ikut color



 
 
teacher pujuk bella, mula2 dia malu-malu semua nak mama join lepas tu ok dah la kejap jer



3rd activity 

playing with parachute, singing, dancing




 
4rd activity

basic phonics learning

ni diorang guna buku (phonics junction for little muslim)

kusyuk semua dengar teacher dia menyanyi


5th activity 

sensory activity (playing with jelly, fruits, water and spoon)

yang ni paling bella suka, dia sudu jelly dalam air tu sekali sudu skali masuk mulut haha...  yang budak sorang tu dah sampai 10 jelly dalam plate dia elok jer bersusun tak makan pun, si bella kosong plate semua masuk mulut

kesian anak aku, lapar gamaknya...:)

 





dah abes activities semua tu sebelum balik ada jamuan ringan biskut tiger dgn air ribena 





 so ni module-module untuk every weeks kalau nak follow semua module

macam this week dia akan buat cooking class katanya tapi bella tak dapat join this week

untuk playgroup ni bayaran RM15 jer per class 

aku prefer lagi yang mcm ni dia tak de commitment, ikut kita kalau free datang n after class bayar settle
 
macam setengah playgroup tu kena bayar regstration fee n monthly sekian sekian..
 aku mmg tak boleh nak bg commitment sebab bella ada swimming class lagi, plus weekend kan selalu je ada hal, balik kampung la kenduri la apa la kalau dah bayar mahal2 rugi plak tak pegi kan







macam alimkids ni ok la bagi aku untuk budak yang tak dok taska mcm bella yang dok ngan pengasuh, at least once a week ada something untuk belajar lagi pun cuma sejam jer n RM15/perclass sangat ok aku rasa  

walaupun benda2 simple jer dia ajar, tapi kalau kita rajin buat kat rumah every weekend ok la... aku rajin jugak... tapi bila perasaan malas tu datang tak leh buat apa dah hihihihi





 

4 comments:

  1. Kat Kuantan ni ada jugak yat. Tapi weekend ada je benda nk buat. So tak sempat lg nak joint. Hari tu dah wassap teachernya. Tiap kali ada class teacher akan wassap cuma takde kesempatan nak joint lg. Nanti review lagi eh kalau joint that class.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnti try bawak naurah tau best bella pun suka :)Inshallah next time kalau de masa bella join lagi yatt update

      Delete
  2. salam
    boleh bagi kontek no alimkids ni.. nak join jgk la

    ReplyDelete